A félegészséges táplálkozás

A fiatalság megőrzéséhez fontos dolog a savtalanítás.

A nordic walking egy olyan sport, amely megőrzi az izomtömeget. Ha még nincs izomtömeg, építsük fel közösen! Annyit mozogjunk amennyi az egészséghez szükséges. A túlzott, megerőltető mozgás, mint tudjuk, tejsavat termel. Mozogni pedig kell, hogy elkerüljük a ránk leselkedő cukorbetegséget, magas vérnyomást, csontritkulást, és még sorolhatnám.
Sporttársaim unszolására ragadtam tollat és írom e sorokat. Már huszonöt éve kérdezgetnek, hogy mit teszek, és hogy tartom karban egészségemet. Mindent nem szeretnék leírni, mert az elkopott ízületekkel kellene kezdenem, melyet főleg a sok munka és a munkával párhuzamosan végzett versenysport okozott. Sikerült elkerülnöm a csípőprotézis, és még ki tudja milyen műtéteket.

Sokféle helyes táplálkozást kipróbáltam az elmúlt huszonöt évben. Voltak dolgok, amit hetekig próbáltam és volt, amit évekig betartottam. Mára végleg kialakult, mi számomra a legjobb, és az a félegészséges táplálkozás.
Amikor csak lehetett, kerültem az úgynevezett nyugati típusú étrendet, mely finomított szénhidrátokat, és kevés rostot tartalmaznak. Nehéz betartani bármit is, ezért kezdtem foglalkozni a savtalanítással.
Sokat lehet tanulni Kurt Tepperwein könyvéből:
intenzív mozgásból tejsav,
szénsavas italokból szénsav,
zsírból ecetsav termelődik.
A stressz sósavat termel. A savak romboló hatásúak.

Még nem tudok sokat a bázisporról, csak amióta fogyasztom, újra elkerült a nátha. Lelassítja a fogkőképződést. Naponta egyszer eszem egy púpozott mokkáskanállal, de majd növelni fogom az adagot.

Báziskeverék recept.
Nátrium foszfát 20 gramm
Kálium bikarbóna 20 gramm
Kalcium karbonát 200 gramm
Szódabikarbóna 160 gramm
Magnézium karbonát 100 gramm
összesen 500 gramm

Az „egészség blog”-ban érthetően le van írva, hogyan működik:
„A legolcsóbb megoldást a Kurt Tepperwein könyvében is szereplő báziskeverék patikai elkészíttetése jelenti. A benne lévő a szervetlen ásványi anyag vegyületek a gyomorban hatnak. Íze semleges, leginkább krétára emlékeztet. A gyomorsav hatására a báziskeverék széndioxidra és vízre bomlik, miáltal a gyomorsav semlegesítődik. A gyomorsav így elhasznált mennyiségét aztán a gyomor újra termeli, miközben a széndioxidból és vízből sav és (nátrium) bikarbonát képződik. A sav a gyomorban marad, míg a nátrium bikarbonát a vérbe kerül – ez okozza a lúgosító hatást. A bikarbonát alapú báziskeverék savtalanító hatása így gyors, de nem tart sokáig.”

„A savtalanítás nyilván nem gyógyít meg minden betegséget, és nem leszünk tőle szupermenek. De ha valaki ügyel táplálkozására, és folyamatosan szed valamilyen lúgosító szert (netalán még naponta rendszeresen valamilyen mozgást is bevisz az életébe), abban a csodában akkor is része lehet, hogy gyógyszerek nélkül is egészségesebb lesz, jobban fogja érezni magát, és szervezete sikeresen száll majd szembe a napjainkban egyre nagyobb problémát jelentő káros hatásokkal, betegségekkel”

Megpróbáltam röviden összefoglalni e témában a lényeget. Bízom benne, hogy a leszűkített magyarázatok ellenére is sikerült bizonyos dolgokra ráirányítanom a figyelmet, és ezzel új reményeket ébreszteni egy egészségesebb élet kialakításához.
Zerge

nordic walking túrák

Zell am See
2018. július 18-22.

3 ország túra
2018. szeptember 6-9.

Mecsek
2018. október 4-7.