A vasárnapi túrát elmosta az eső

Gondolom mindenki erre a bevezető mondatra várna a túrát illetően, de a dolgok másként történtek.
A hírlevélben leírt találkozóhelyen csak egy bátor túrázó jelent meg. Igaz, kicsit még szemerkélt az eső, de közösen megállapítottuk, rosszabb nem lesz. Rövid várakozás után, hátha jön még valaki, nekivágtunk a változatos terepnek. Szinte harapni lehetett a pollenmentes levegőt. Kihasználtuk a „változtatás jogát fenntartjuk” mondatunkat, és irányt váltva általunk ismeretlen új területet néztünk ki kalandtúránkhoz, elkerülve ezzel a Majdán-fensík földútjain kialakult dagonyákat. Utunk során rengeteg őzlábgomba nyújtogatta a nyakát felénk. Sokáig ellenálltunk és nem szedtük meg hátizsákjainkat, hiszen abban még nem is volt elég hely. Két óra gyaloglás után megpihentünk, és elfogyasztottuk a magunkkal hozott elemózsiát, a forró kávét a termoszból (most mindenkinek jutott), a müzli szeleteket desszertként, és méregetni kezdtük milyen gombát szeretnénk vacsorára. Lassanként kezdtük felismerni a különböző fajtákat, úgy mint csiperke, pöfeteg, őzláb, galóca, stb. Zsóka rutinjának köszönhetően, még két szép vargánya is a birtokunkba került. Ismét kiderült, hogy nem tudjuk teljes biztonsággal megállapítani melyik is az ehetőfajta, azonban szombat óta tudjuk a Moszkva-téri gombavizsgáló nyitva tartását, mely kedd-csütörtök zárva, a hét többi napján 5 óráig tart nyitva. Onnan tudjuk, hogy van tanfolyam elvégzésére is lehetőség, de a termés most van az orrunk előtt. Szerencsére a légyölő galócát felismertük, így egyikünk sem nyúlt hozzá. Azt is tudtuk, hogy a különböző gombaféléket nem szabad egymásra dobálva szállítani, ezért is lehetetlen nordic walking közben gombázni. A túra vége felé a botok egy kézbe kerültek, de így is sokféle finomság maradt az erdőben.

Jól jött útközben a bővizű patak, ahol végre lemoshattuk sáros cipőinket. Közben az időjárás lassan de biztosan megjavult. Négy és fél órás túránk vége felé már a nap is megmutatta magát.
A pomázi zöldségesnél vásárolt tálca tojással (19 ft/db), nagy mennyiségű gombával, izmainkban kellemes fáradtságérzettel, farkas éhesen indultunk haza.

Ezt a túrát idén nem ismételjük meg, hátra van még másik kettő, éppen ezért sajnálhatja, aki az időjósok ijesztő prognózisa miatt otthon maradt.

nordic walking túrák

Zell am See
2018. július 18-22.

3 ország túra
2018. szeptember 6-9.

Mecsek
2018. október 4-7.