Hevenyészett sorok – Átalakuló kalóriák

Nem tudom, hogy egy elvonókúrákat átélő / átélt szenvedélybeteg mennyire tud meggyőzően írni a gyógyítás mikéntjéről, de barátaim kérésének eleget téve – most csak röviden – írok pár sort az elmúlt szűk félévben elért diétás eredményeimről.
Kezdetekben legnehezebb a lelki összhang megtalálása. Az evés, véleményem szerint, ugyanolyan szenvedélybetegség tud lenni, mint pl. (a teljesség igénye nélkül): az alkohol, a drog, vagy a szexualitás.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez a diéta nekem bevált, az én igényeimet veszi figyelembe, mindenkinek meg kell találnia a saját módszerét. Ez az írás csak azt tudja visszaadni, ahogy én eljutottam a súlyvesztésig és nem biztos, hogy ez másnak megfelel.
Itt nem olvashatsz olyan 3-4 hétre, 90 napra szóló egyszerű és táblázatba foglalt ét- és mozgás(t)rendekről, amelyek biztosítják a sikert.
Nem alapozódik orvosi kutatásokra, lehet, hogy másoknak egészségtelennek tűnő dolgok vannak benne. Sok diétás oldalt elolvastam, és számomra ezek a dolgok szűrődtek le figyelembe véve a mai rohanó életet.
Ez csak gyorsan honlapra vetett összefoglalás, amelyet még biztosan ki kell egészítenem.

Kezdetek: önvizsgálat
a:
 jövőkép:
•  milyen betegségeim vannak/lesznek a túlsúlyom miatt, ha teszek ellene milyen javulás várható, ha nem teszek ellene, mi lesz rosszabb: képzeljem magam elé a cukor következtében romló látást, az amputálandó testrészemet, a magas húgysav miatti köszvényrohamokat, a magas vérnyomás okozta szem erek szétrobbanását, trombózist, stb. Ez nem elrettentés, de minden orvosi statisztikából ez olvasható ki. Miért pont én lennék a kivétel?
•  fontos, hogy a leadandó kilókat ne egy korábbi állapotunkhoz mérjük (pl. én most annyi vagyok, mint 2006 januárjában, előtte pedig mint 2003. októberében…, de ez kósza ábrándokba kergeti az emberi képzeletet), hanem minden egyes kiló elérendő cél legyen.

b: krízispontok: eddigi kudarcainkat vizsgáljuk felül és gyűjtsük ki, írjuk le! a krízispontokat: mi volt az a pont, amikor feladtam, miért, hogyan tudom készülni a kivédésére.
•  sport – megerőltetés: feladás
•  napozás – leégés: feladás
•  unalmas táplálkozás: feladás
•  székrekedés – diaré: feladás
•  szégyenérzet a külvilág felé, vagy önmagam irányába: feladás
•  családi trauma, válás, munkahelyi stresszes időszak, vizsgaidőszak, államvizsga: feladás

Mozgás:
•  válasszak ki egy mozgásformát, amit szeretek. Bármi lehet az. Bármi! Séta, lépcsőn járás, gyaloglás, északi gyaloglás, úszás, kocogás, stb. Fontos, hogy nagyon kicsi megterheléssel kezdjünk, mert ha a korábbi teljesítményünket vesszük figyelembe, akkor az első mozgást követően valahol megrándulhat, meghúzódhat egy ideg, izom, és akkor napokig, hetekig nem tudjuk folytatni, ergo: abbahagyjuk.

Táplálkozás:
•  nyissunk ki egy kalóriatáblázatot (NEM a kalóriák miatt) és vegyük végig miket szeretünk enni: mely zöldségeket, mely gyümölcsöket, húsokat.
•  gondoljuk végig: mikor mennyi időnk van enni, elkészíteni. Mikor kell magunkkal vinni ételt, mikor nem tudunk magunkkal vinni semmit sem, mikor indulok el otthonról, mikor érkezem haza.
•  Mindig legyen tele a hűtő olyan ételekkel, amiket bármikor ehetünk!
•  Mi az amiről le tudok mondani, és mi az amiről biztosan nem?
•  Mi az amiről le kell, hogy mondjak egy szebb és boldogabb jövő, az egészségem érdekében?
•  Együtt élőknél: hajlandó e a párom, családom másként étkezni? Amennyiben nem, akkor hajlandók e maguk gondoskodni az étkezésükről?
•  Van e olyan alkalom, amikor figyelemmel kell lennem másokra, és emiatt mást kell ennem?

Öltözködés
•  legyek mindig csinos
•  nézzem végig a ruhatáramat, rendezzem csökkenő sorrendbe, és amint belefogyok a következő ruhámba, szépen csomagoljam el a régit (NEM szabad kidobni…), és hordjam boldogan a régi-úja

„I did it my way”

Kezdeteim
Én egy alapjáraton egészséges fiatal férfi vagyok, aki túlsúlyos. Magasabb vérnyomás (130-150), magas húgysav, alacsony vas szint, de egyik sem krónikus. A koleszterinem, a látásom és a cukrom (egyelőre) rendben van. Így semmire sem szedek gyógyszert, így nem kell figyelembe vennem valamely betegség miatt a táplálkozásomat (főleg a cukorbetegségre gondolok most.)
„Többnyire” egyedül élek, így elsősorban – nagy élvezettel – csak a saját táplálkozásomra kell figyelemmel lenni. Így amit bevásárolok a hűtőbe, biztos nem eszi meg más, és nem kell más száj-íze szerint se vásárolnom, se főznöm. Szüleim jó ideje reformkonyhán élnek, így számomra a zsír, olaj, rántott és sült dolgok elhagyása nem volt probléma.
Korábbi tapasztalataim, hogy a húsról nagyon könnyen lemondok, így nem volt nehéz a magas húgysav miatt elhagyni a húsokat. Amiről nem tudok lemondani, azok a tejtermékek.
Amiben nem tudok mértéket tartani, és ami miatt főleg elhíztam az a kenyér és a sajt.

2009. május 24. vasárnap délután egy baráti beszélgetésben felmerült a betegség, jövőkép kérdése: hogyan képzeljük el magunkat 6-8-12 év múlva. Jelen volt pár idősebb, túlsúlyos ismerősöm, és döbbentem meredtem magam elé: én nem szeretnék 37 évesen gyógyszereket szedni a cukromra, vérnyomásomra. Nem szeretném, hogy rendszeresen fájjanak az ízületeim és csak nehézségek árán tudjak ruhákat vásárolni, nem beszélve a munkahelyi és párkapcsolati kilátásokról…
Ekkor, május 24-én határoztam el, hogy váltok eddigi életemmel és hosszú távon gyökeresen átalakítom.

Kontroll
Nem vettem különösebben igénybe orvosi segítséget, de azt megteszem, hogy átlag havonta elmegyek vér- és vizeletvizsgálatra, nehogy rossz irányba haladjak. Eddig csak jobb lett az eredményem.

Mozgás
Közel két éve járok rendszeresen nordic walkingozni heti 1-2 alkalommal a Normafához. Fantasztikus dolog: lélek és testépítő két óra. Ez adta az alapmozgást. bővebben: www.sifutas.hu www.gyaloglas.hu Eleinte alig kaptam levegőt, most eljutottam arra a szintre, hogy néha már kevés, és élvezem amikor az edzővel kettesben vagy hármasban a Tündér-sziklától „felszaladunk” az Erzsébet kilátóhoz.
E mellé választottam az úszás t, mert szerencsére a munkahelyem és lakóhelyem közé építettek egy uszodát. 800 méter mellel kezdtem, most heti 1-3 alkalommal járok 1500 métert úszom alkalmanként, aminek a negyede gyorsúszás.
Ismerve magamat, hogy a dolgokat könnyen feladom, az ismétlődő dolgokat megunom néha néha elmegyek squash solni, hogy színesítsem a mozgáskultúrám. Ez egy nagyon szórakoztató sport, élvezetes, és sok sikerélményt ad, de még megerőltető.
Vagy, ha már minden unok, vagy semmire sincs időm, elmegyek Jógá ra. (A légkondi miatt ott is meg lehet fázni…)

Mázsálás
Válasszunk ki egy napot, és hetente CSAK 1x álljunk rá a mérlegre. A hét napjain mást eszünk, iszunk, székelünk, és egyes napok között hatalmas eltérés lehet, ez nem tesz jót az önérzetünknek.
Tegnap nem ettem semmit, akkor miért vagy fél kilóval nehezebb, vagy miért csak 10 dekát fogytam?

Bőven elég, ha heti fél kilót fogyunk, de az 1kg az olyan szép kerek szám…
Bár, meg kell jegyeznem, hogy ha nem hízunk, már az is hatalmas eredmény.
Vezessük szépen egy naptárban az eredményeket.

Táplálkozás
Csapjuk be önmagunkat! Együk magunkat degeszre nagy térfogatú ételekkel, melyek kevés kalóriát tartalmaznak. Ez a lényeg! Együnk, együnk, együnk! :)

Kenyér
Május 24-e óta nem eszem kenyeret és sajtot. Ez Nekem jó. Lehet, hogy neked nem :)
Hamletet eszem helyette: ebből van búzás, rizses, kukoricás, korpás. Lehet Hamlet, Abonett, Pászka… Lehet kóser, de lehet tréfli is.
5 szelet Hamlet = 1 zsemle. Gondoltad volna?
Ami még jobb, ha a talléros Hamletet veszed, mert abból ha megeszel fél zacskóval, még mindig csak a zsemle aljánál tartasz!
Ebben egyszer sem bűnöztem azóta. Ha a lakótársam elől hagy egy kiflit, kidobom… Ha a kollégák, lehúzom a kenyértartó fedelét.
Mindig legyen nálunk Hamlet, ha valahova hosszabb időre megyünk, és ahol rendszeresen tartózkodunk (lakás, szerető, rokonok, szülők, munkahely) ott tartsunk 1-2 zacskónyit!

Tejtermékek
Mivel nagyon-nagyon szeretem a tejtermékeket, én a reggeli kávémba mindig teszek tejet.
Táplálkozásom alapja a túró. Igen, a tehén, nem a juh :)
Nagyon sok túrót, kőrözöttet eszem.
A legjobb a Sparban és Tescoban kapható Cottage Chease, ebből 100 g kb. 88-104kcal és önmagában is ízletes, míg a sovány tehéntúró 120-140 kcal körül mozog.

Zöldség
Van egy rakás amit szeretünk, együnk nyersen, amit nem szeretünk, főzzük bele a levesbe és turmixoljuk össze (pl.: édeskömény).
Próbáljuk meg szezonálisan enni, és minden hideg étkezéshez felváltva.
Nekem pl. nyáron paradicsomos időszakom volt, volt úgy, hogy megettem 1 kiló paradicsomot egy nap. Most paprika és retek a menő.
Mik vannak? paradicsom, paprika, uborka, retek, gomba
Együnk egy fajtából többfélét: fehér paprika, piros paprika, kaliforniai paprika. Sörretek, jégcsapretek, piros retek. Laska gomba, szarvas gomba J
És ne feledjük a főtt kukoricát! Mennyei lakoma.

Gyümölcs
Most ettem éppen 2 körtét.Tessék ezt is szezonálisan: lassan már elegem van a szőlőből. Miért azt lehet? Tele van cukorral!
Igen, tele van, de még több benne az ásványi anyag, vitamin. Gondoljunk arra, hogy a bőrből távozó sok salakanyagot ki kell üríteni, de helyette be kell építenünk egészséges dolgokat. Idősebb korban és/vagy nagyobb súly leadásnál a striák meglátszanak, de a természetes ásványi anyagok nagyban segítenek regenerálni a bőrt. (Forrás: valahol olvastam). És ne feledjük, a fogyás megterheli a szervezetet!
Májusban volt amikor megettem napi 1 kiló meggyet. Már alig várom a mandarint és a narancsot. Meg kell barátkoznom majd a grapefruittal is. Nem szeretem L

Levesek
Jajj de finomak! Főzzünk hetente egy nagy lábasnyi levest, tegyük befőttes üvegekbe és bármikor elő tudjuk venni. Nagy, meleg, és kiszorítja a levegőt a hasunkból.
Elkészítés: vízben megpárolom a hagymát, beleteszem az aktuális zöldséget, pl.: brokkoli, édeskömény, répa, karalábé, kelkáposzta, spárga, hagyma, karfiol, sok finom fűszer, és mivel még nem tudom elérni azt az igazi leves ízt, teszek bele leveskockát.

Köretek
A zöldség.
És mit egyek a párolt zöldség mellé? Salátát :)
És a saláta mellé? nyers zöldséget :)
Én ugyan nem eszem május 24. óta tésztát, de néha eszem köretet.
Itt is annyi lehetőség van: lehet rizs (fehér, barna, jázmin, vad), cuscus, hajdina, bulgur, vöröslencse, krumpli (nem sült!).

Desszert
Hát a gyümölcs.
Én sose voltam nagy fagyizós, de heti 1-2x eszem 2-3 gombóc fagyit.
Egyik magyarázatom: kívánom, másik magyarázatom: lassan lehet csak megenni, így a 10 másodperces torta helyett egy 3-5 perces élvezetet nyújt. Talán előbb ér el az agyhoz a jóllakottság tudat, mint a torta esetén, ahol 5 perc alatt már a harmadik marcipánburgonyámat kezdeném.
Másik, amit megengedek magamnak, az a Cerbona szelet. Van úgy, hogy az ember éhenhal, és nem akar kísértésbe esni, és egy Cerbonával még ki lehet húzni a hazáig tartó utat.

Húsok
Aki szereti, egye.
Szoktam olyat, hogy veszek egy fél grillcsirkét és hozzá eszem salátát.
Szenvedélyem a májkonzerv, abban alig van máj…

Hozzáadott anyag?
A fűszerrel próbáljunk ízesíteni, ne hozzáadott anyagokkal.
Amire gondolok: tejföl, tejszín, olívaolaj, szószok.
A kecsöp, majonéz? Felejtsük el! 100g mustárban 90 kcal van, ugyanennyi kecsöp vagy majonéz 680 kcal-t tartalmaz. Együnk mustárt!
Ne feledjük: 1 dl olivaolaj 880 kcal! még ha csak löttyintyük is…

Példanapok
Mivel én heti 3-4x mozgok, ezért én többet ehetek. Szóval ez nekem be vált, ha te nem mozogsz, ne edd ezt. Nincs fogyás – testátalakítás hosszú távon mozgás nélkül. Ha ez nem fér bele az idődbe ne is kezd el.
Ezt az étrendet akkor tartottam, amikor reggel 8-12-ig nyelvtanfolyamra jártam, utána sportoltam, majd estig dolgoztam. Ez nagyjából megfelel egy 8 órában dolgozó embernek
(ergo: diáknak, szellemi szabadfoglalkozásúnak, nyugdíjasnak, rugalmas/éjszakai/munkaidőkeretben dolgozónak más való)

Reggeli
2 szelet hamlet kicsi darabokra törve, vagy tallér, hozzá lekvár, jó nagy német tejeskávé ( 2 dl kávé, 2 dl tej, én cukorral iszom). Néha 3-4 tojásból rántotta.

Tízórai
Egy jó nagy pohár ásványvíz (ELŐTTE!)
+ sok gyümölcs pl.: 30-40 dkg szilva, alma, körte, barack, sárgadinnye, szőlő…

Ebéd / Vacsora
Egy nagy pohár ásványvíz (ELŐTTE!)
Egy nagy leves (4- 6 deci , azaz két tányér leves)
Utána párolt zöldség, mellé saláta
Ha még bírod, akkor valami desszert, mondjuk egy gyümölcs, de szerintem ezt már nem bírod…

Vacsora / Ebéd
Egy nagy pohár ásványvíz (ELŐTTE!)
Egy nagy leves (4- 6 deci , azaz két tányér leves)
3-4 Hamlet, 15 dkg körözött (Kb. egy doboznak felel meg) / vagy egy májkonzerv,
hozzá 3 paprika, 4 paradicsom vagy más zöldség, összességében kb. 30-40 dkg.
Egy harapás körözöttes Hamlet, 3 darab zöldség. Szépen megpakolva, hatalmas adagokat és hamm.
Vagy lehet, hogy a zöldségre kened a körözöttet/túrót/májkrémet és akkor nem is kell a Hamlet

Ha rohansz
Lehet zacskós leves, májkonzerv, mirelit zöldség, vagy a Gyrososnál egy adak görög saláta összekeverve salátával és tzatzikivel…

Amit nem sikerült (eddig még) nekem sem:
•  cukorral iszom a kávét, teát
•  eszem néha késő este is
•  még mindig habzsolok, és nehezen megy a szépen lassan evés

Fontos a sok alvás és az, hogy nincs kivételes alkalom.
Minden étkezésünk legyen a szemünknek és szívünknek kedves lakoma, melynek végén fontos, hogy ne érezzünk kielégületlenséget.

Legeza Dénes

nordic walking túrák

Zell am See
2018. július 18-22.

3 ország túra
2018. szeptember 6-9.

Mecsek
2018. október 4-7.