Turbolya

Az egyik nap eszembe jutott, – azóta ismerem a medvehagymát, amióta létezik az a kellemes időtöltés, hogy nordic walking túra. Mivel a „medvehagymamezők” messze esnek a napi edzésútvonalainktól, gondoltam keresek valami könnyebben elérhető erdei gyógynövényt. Telt- múlt az idő, de nem keresgéltem, mígnem az egyik edzésen Cs. Éva lehajolt, és az erdei ösvény széléről letépett egy a petrezselyemhez hasonlító növényt. Ez a turbolya mondta, és elkezdte kóstolgatni. Ennek egy kicsit más íze van, jelentette ki a következő kapaszkodó után learatott növénynél. Andi és Erzsi ettől kezdve figyelemmel kísérte sporttársuk egészségi állapotát a hátralevő másfél óra alatt, mondván a medvehagymának is van hasonmása, aminek elfogyasztásába már haltak bele emberek.
Haza érve azonnal felütöttem a lexikont, hogy beazonosítsam a növényt.
Teljes nevén: Zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium), elfeledett konyhakerti növény, melynek elvadult formája beborítja a Budai-hegyek nagy részét. A kérdés már csak az volt, hogy a vadon termő turbolya éppen úgy fogyasztható-e, mint például a vadcseresznye. A választ az internet segítségével találtam meg.

Recept. Turbolyás pitypangsaláta.
A pitypangleveleket durván összevágjuk és lelocsoljuk salátaöntettel. Egy kiskanál metélőhagymát, és egy kiskanál apróra vágott turbolyát szórunk rá.
Az öntet: olaj és ecet 3:1 arányban, tengeri sóval, borssal ízesítve.

További receptek itt.
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/vadon/turbolya.html

nordic walking túrák

Zell am See
2018. július 18-22.

3 ország túra
2018. szeptember 6-9.

Mecsek
2018. október 4-7.