Kis nemzetközi kitekintés a nordic walking világán belül

A nordic walking viszonylag rövid idő alatt igen nagy népszerűségre tett szert az egész világon, így Magyarországon is. Becslések szerint világszerte közel 10 millióan űzik rendszeresen (hetente legalább egyszer) a nordic walking sportot. A sportágnak egyre több hódolója van Észak-Amerikában is, aminek következtében a rajongótábor gyors növekedése várható.

A sportág előnyei és kedvező hatásai már széles körben ismertek, de arra egyelőre talán kevesebben figyelnek oda, hogy mennyire fontos a helyes technika elsajátítása. A nordic walking ugyanis nem merül ki annyiban, hogy az erre a célra kifejlesztett botokkal sétálunk: egy összetett technikáról van szó, amelynek a helyes alkalmazása meghatározó abból a szempontból, hogy e mozgásforma maximális előnyeit kihasználhassuk.

Az INWA, azaz a
Nemzetközi Nordic Walking Szövetség létrehozásának egyik fontos célja pontosan a megfelelő technika következetes alkalmazásának előmozdítása. Az INWA 2000-ben Finnországban jött létre, angol nyelvű hivatalos elnevezése korábban "International Nordic Walking Association" volt, amely 2009 áprilisától az "International Nordic Walking Federation" névre változott. A névváltoztatást azzal indokolták, hogy az új elnevezés jobban kifejezi az INWA nemzetközi szerepét és jelentőségét.

Az INWA hosszú távon arra törekszik, hogy népszerűsítse a sportágat és biztosítsa a nordic walking oktatásának színvonalát. Ennek érdekében feladatának tekinti, hogy összehangolja a nemzeti nordic walking szövetségek (jelenleg 22 ország, köztük a Magyarország nemzeti szövetségének) munkáját, képzéseket szervezzen, oktatási anyagokat állítson össze és tudományos kutatások elvégzését támogassa. Az INWA döntő fontosságúnak tartja, hogy az egész világon a helyes nordic walking technikát ismerjék meg az érdeklődők, és ennek segítségével sajátítsák el a sportág alapjait és minden csínját-bínját.

Az INWA a helyes technika megismertetését egyrészt azáltal próbálja elérni, hogy különböző szintű képzéseket és vizsgákat szervez azok számára, akik oktatni szeretnék ezt a mozgásformát, hogy az INWA-képesítés birtokában a világ bármely táján ugyanazt a minőséget garantálják, ugyanazt a technikai tudást adják át. A vizsgát évente meg kell újítani, így az INWA minőségellenőrzést is biztosít.

Az INWA programjai nyomon követhetők az éves naptárban, a hivatalos képzések, a versenyek, rendezvények, továbbképzések, nemzetközi szintű találkozók időpontjai megtalálhatók a szövetség honlapján. Személyes észrevételünk az, hogy - sajnálatunkra - a nordic walking versenyek egyelőre nem nagyon hemzsegnek a környékünkön.

Érdekes színfolt az INWA honlapján az arról szóló rövidke beszámoló, hogy a 2009. augusztus 29-30-i hétvégén Gnieznóban megrendezték az I. Lengyel Nordic Walking Bajnokságot 5 és 20 km-es távon. (Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy Gniezno immár 15 éve Esztergom testvérvárosa.) A versenyre 300-an neveztek, köztük a sportminiszter is, aki többszörös gyaloglóbajnok. A verseny védnöke Justyna Kowalczyk volt, aki a 2008/2009-es idényben női sífutásban megszerezte az összetett világkupa-győzelmet. A hazájában méltán népszerű sportolónő megerősítette, hogy a nordic walking nyári felkészülésének részét képezi. A verseny megrendezése sikeresnek bizonyult, az időeredmények is elég jónak számítanak: például a 36 és 45 év közötti nők csoportjában az első helyezett 2:29:14 másodperc alatt teljesítette a 20 km-es távot, azaz óránként több mint 7 kilométert tett meg. Az 56 év felettiek mezőnyében 2:35:30 másodperces idővel lehetett nyerni. Nehogy diszkriminációval vádoljanak bennünket, említsük meg a győztes időket a 36 és 45 év közötti, illetve az 56 év feletti férfiak versenyében is: az előbbit 2:22:25, az utóbbit 2:24:48 másodperces idővel nyerték. (Az INWA honlapján a többi kategória időeredménye is megtekinthető.)
Az INWA nevében az elnök, Aki Karihtala levélben üdvözölte a résztvevőket, gratulált a versenyzőknek és a nordic walking edzések folytatására buzdította őket.

Kicsit irigyeljük lengyel barátainkat amiatt, hogy náluk már sor került az I. országos nordic walking bajnokságra. Nekünk még nem volt lehetőségünk arra, hogy a rendszeres edzések után kipróbálhassuk, hogy milyen is lehet versenyezni (egyik) kedvenc sportágunkban. Abban a sportágban, amelyet elsősorban rehabilitációs célokra ajánlanak, de amelyben ennél még sokkal több lehetőség rejlik.

Andrea

nordic walking túrák

Zell am See
2018. július 18-22.

3 ország túra
2018. szeptember 6-9.

Mecsek
2018. október 4-7.