Mátyás király vadaskertje, útvonal

A hűvösvölgyi villamos végállomástól indulunk. Könnyen megközelíthető 61-es villamossal és 29-es busszal. A közelben van a gyermekvasút végállomása. Parkolni az OVI kerítése előtt és annak környékén lehet.
A kőhídon áthaladva rajtolunk, melyre kék és sárga jelzés van felfestve. Szemben, jó magasan láthatjuk az útjelző táblát, balra mutatva a helyes irányt, Határ-nyereg 2,3 km felirattal. 40 méter megtétele után négy út fut össze, de nekünk balra tartva a kék jelzést kell követnünk. Ez az útszakasz 500 méteren keresztül enyhén emelkedik, de mielőtt elérnénk a repteret, egyre jobban megizzaszt. A gyalogút széles, jó talajú, s így nordic walking túrához kiváló. A vegyeslombozatú erdőben elszórtan láthatunk fenyőfát is, jelezve, hogy majd száz éve, evvel telepítették be az akkor sivárrá vált környéket. Mikor felértünk a steigen, kukkantsunk ki a fák közül a vitorlázó repülőtérre.

Aki napfényre vágyik, a rét szélén is folytathatja a túrát a pilóták kegyeleti helyétől (ott 33 repülős neve olvasható) a Homok-hegyig ( 340 m ). Szemből másszuk meg a hegyet, vagy ha kényelmesebben akarunk feljutni, a kék jelzésen haladva elérjük a vadaskerti emlékművet, majd onnan balra, egy keskenyre szabott ösvényen a bunker előtt elhaladva hódíthatjuk meg a pici csúcsot. A látvány felejthetetlen, és ha nincs nyüzsgés a reptéren, megnyugtató. Aki itt Domján László tanítását fel tudja idézni, teljes ellazulást élhet át. A kis kitérő után, a kereszteződéstől a sárga jelzést kell követni a táblán jelzett irányba, Hűvösvölgy 2.2 km . Meglepetésre egy rövid, de izmokat edző kapaszkodóval, leszűkülő kacskaringós ösvénnyel, majd folyamatos lejtmenettel térünk vissza kiindulási pontunkra.

Nyári hőségben jó választás a vadaskerti túra, hisz az ilyenkor erős napsugarak csak kevés helyen törnek át a lombok között.
A mini boltban nagy jégkrém választék, jobbra hamburger, lángos, palacsinta, fent a megállóban, söröző, kávézó kínálja magát.

Megtett távolság: 6 km
Időtartam: 1ó 15p
Szintkülönbség: kb. 210 m
Erőssége: 5

nordic walking túrák

Zell am See
2018. július 18-22.

3 ország túra
2018. szeptember 6-9.

Mecsek
2018. október 4-7.