Kis-Hárs-hegy, kis kör

Megközelíthető a Budakeszi úton autóval, vagy a 22-es autóbusszal. Érkezhetünk gyermekvasúttal is. A megálló, a Szépjuhászné vá. nevet kapta. A monda szerint Mátyás király itt ismerkedett meg a szép juhásznéval. Az étterem a vasútállomás épületében működik főleg hétvégeken, ünnepnapokon. Számíthatunk rá, hogy ilyenkor az autóparkoló tele van. Rosszabb időjárás esetén a kényelmünket szolgálhatják a váróterem, és a szociális létesítmények. A parkosításnál túlsúlyba került az örökzöld cserje, és fenyő. Tavasszal tulipánfa virágzik a liget közepén.

A vasúti síneket keresztezve vágunk neki nordic walking túránknak. Először az Örökerdő tanösvény tábláját látjuk meg, majd az első elágazásnál balra fordulva enyhe lefelével kezdünk. A jelzett utat követve (zöld patkó) nem kell félnünk, hogy eltévedünk. Nincs kullancs veszély sem, mert a kiépített sétaút széles. Egymás mellett is haladhatunk.
A harmadik kereszteződésben hagyjuk el a zöld jelzést. Négyszáz méter kitérőt teszünk. A látvány megéri a fáradságot. Rövid de meredek kapaszkodóval a végén, a sárga háromszög jelzés vezet fel a Kis-hárshegy csúcsát (362 m) megnyújtó kilátóhoz. A 70-es években épült jellegzetes alakú építményt Makovecz Imre tervezte. A kilátó építésében tevőlegesen részt vett Szuromi György (Spori) kiváló országúti kerékpáros és sífutó. A kilátó előtt tűzrakó hely és padok szolgálják kényelmünket. Itt jó lehetőség adódik a nyújtáshoz. A kilátó tetejéből "szélesvásznú" panoráma tárul elénk, benne a budai hegyekkel, és a dunai hidakkal.
Visszatérve a zöld jelzésre, folytathatjuk a megszakított útvonalat. Hosszú egyenes után keresztül megyünk a síneken, majd rövid ereszkedést követően jön az utolsó emelkedő. Az állomás alatti térre érkezünk vissza.
Aki szeretné, megnézheti a Budaszentlőrinci pálos kolostor romjait.

Az útvonal könnyű, és minden korosztálynak ajánlott.

Hossza 3700 méter
Szintkülönbség kb. 85 méter
Időtartam 60 perc
Erőssége 3

nordic walking túrák

Zell am See
2018. július 18-22.

3 ország túra
2018. szeptember 6-9.

Mecsek
2018. október 4-7.