Biztonság

A kullancsveszélyről

Sok-sok éve edzek heti három alkalommal a budai erdőkben. Éves átlagban egy eltévedt vérszívóval találkozom. A közös edzéseken elöl töröm az utat, ha a növényzet benőtte, mégis ritkán kapok belőlük.

Miért? A Normafa és környéke felkapott hely, futók, túrázók, kerékpárosok körében. Vannak széles utak, így nem érünk hozzá a növényzethez. Ám, ha mégis keresztül kell hatolni egy sűrűn benőtt ösvényen, nem felejtjük el ellenőrizni ruházatunkat, és lesöpörni róla a rovarokat. Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy ne alacsonyan, lehajtott fejjel bujkáljunk az ágak közt, mert a hajban nehéz ellenőrizni a fészekrakást. Tapasztalatom szerint, a fűben, alacsonyan növő cserjésben tanyáznak leginkább a rovarok. Az öltözetmegválasztásában egyébként is a hosszúszárú nadrágot javaslom. Ma már lehet vékony anyagból készült, szellős, esetleg mégis lezipzárazható nadrágokat kapni.

Ha a felső ruhánk világos, és a fejünk nem ér az ágakhoz, teljes a biztonság. Nordic walking edzések után, mikor letusolunk otthon, még nem késő átnézni van-e a lábszáron kullancs.
Az öt kilométeres kör, mely a Normafa és a János-hegy közötti területen található, e szempontból is biztonságos.

nordic walking túrák

Zell am See
2018. július 18-22.

3 ország túra
2018. szeptember 6-9.

Mecsek
2018. október 4-7.